Як обрати квадрокоптер | Призначення,рекомендації по підбору моделей.

Як обрати квадрокоптер | Призначення,рекомендації по підбору моделей.

08.12.2022
0

Попит на квадрокоптери виник далеко не вчора, проте, поточна ситуація в країні змусила багатьох почати розбиратись в тому, що саме можна вважати квадрокоптерами, у чому головні відмінності у різних моделях, на які характеристики варто звертати увагу на інше. Але не тільки у військовій справі активно застосовуються подібні вироби, тому перед тим, як купити квадрокоптер, бажано розібратись хоча б в базовій інформації. Вибірка літальних апаратів є достатньо широкою, і є шанс або придбати зовсім некорисний у даних обставинах коптер, або суттєво переплатити за надмірні можливості.


Головні різновиди квадрокоптерів

Починати вибір треба з призначення квадрокоптера, тому що це визначить приблизну вартість та перелік характеристик, на яку треба орієнтуватись. В магазинах присутні наступні моделі:

  1. Невеликі коптери без камери с габаритами приблизно 15 х 15 см. Це своєрідний квадрокоптер для дитини, що дозволить йому познайомитись з принципами керування. Також він може бути придбаним і для дорослої людини, що хоче потім перейти на більш просунуті апарати.
  2. Моделі для коротких польотів у відкритому просторі. Заряду вистачає десь на 10 хвилин, і тут нема опції зависання в одному положенні.
  3. Дрони для створювання непрофесійного знімання. Камера має роздільну здатність для відносно чітких селфі-фотографій, стабілізатор.
  4. Моделі для професійного аерофотознімання. Тут є високоякісна і дорога камера, запас пам'яті, режим автопілота, чого нема у попереднього дрона.
  5. Апарати для спортивного застосування. Сюди заведено відносити гоночний дрон, що має можливість швидко рухатись, оминати перешкоди без втрати цієї швидкості, вибудовувати маршрут та інше. Вартість дрона підвищується завдяки наявності чутливих датчиків та сенсорів.
  6. Дрони для професійного застосування. Сюди ж варто відносити і моделі, які використовуються у воєнних цілях. Для тих же військових задач, коптер має робити високоякісні знімки, працювати через захищений зв'язок, бути захищеним від радіоперешкод, іноді треба мати опцію транспортування або скидання важкого вантажу. Зрозуміло, що подібні дрони літають доволі далеко, відповідно, і вартість є великою.

Якщо потрібен квадрокоптер для новачків з мінімальним досвідом, то зазвичай розглядаються перші три категорії. Далі вже беруться коптери для конкретних задач, де оператор може максимально ефективно розкрити заявлені характеристики.


Основні характеристики

Виробники помічають свою продукцію особливим маркуванням, що дозволяє користувачу швидше знаходити потрібний коптер. Є RTF (Ready to Fly), тобто, тут не треба щось докуповувати або самостійно збирати дрон перед використанням. Є PNP (Plug and Play), коли доволі часто треба додатково купляти комплект для заряджання, батарею або пульт керування. Є BNF (Bind and Fly), коли в комплектації пульта нема – розрахунок на те, що у покупця вже є власний просунений пульт, сумісний з обраною моделлю. У вигляді конструктора поставляються коптери ARF (Almost Ready to Fly). Це професійні моделі для досвідчених операторів, що можуть збирати з коптер нуля, замінювати окремі вузли, модернізовувати сам дрон та інше.

Що до характеристик, то перелік наступний:

  1. Місткість батареї та максимальна дальність польотів. Ці терміни пов'язані, крім того, додатковий вплив на автономність коптера мають вбудовані датчики, якість камери та інше. Цікавитись також треба і тим, наскільки просто замінювати батарею, тому що доволі часто оператор просто бере з собою додаткові акумулятори. У середньому, одного заряду батареї вистачає на декілька десятків хвилин польоту.
  2. Камера. Це другий ключовий елемент, тому що зазвичай саме для красивих знімків та відео купляють радіокерований квадрокоптер. Є вибір між моделями з вбудованою камерою та моделями, де камеру можна ставити свою. Обидва варіанти є оптимальними в різних обставинах. Коли камера вбудована, то часто дрон має більшу маневровність, проте, опцій для руху самої камери мінімум. У другому випадку є можливість поставити саме потрібний тип камери, с необхідною роздільною здатністю, кутом огляду, частотою кадрів, стабілізацією та іншими параметрами.
  3. Двигун. Користувач обирає між колекторними та безколекторними моторами. У першому випадку мова іде про більш доступні, легкі, проте не дуже потужні та довговічні двигуни. У другому випадку практично усі перераховані недоліки виправлені, але це дорогі мотори, що вимагають дорогого обслуговування та ремонту.
  4. Кількість гвинтів. Вважається, що чи більше гвинтів, то сам квадрокоптер має більше маневровності, стабільності, та більший ліміт по завантажуванню. Моделі з трьома гвинтами мають перегин у сторону швидкості при втраті маневровності, при 6 і 8 гвинтах ключові характеристики покращуються. Але умовний квадрокоптер для селфі має зазвичай чотири гвинти.

Габарити дронів також зростають відповідно до наявних характеристик і доданих до нього опцій. Є пристрої з розміром долоні, що можуть летіти не довше 10 хвилин, та використовуються або дітьми або новачками, яким потрібен подібний дрон для навчання. Частіше всього у продажі зустрічаються класичні дрони с чотирма гвинтами та середніми габаритами, які можуть робити знімки, орієнтуватись у просторі, самостійно керуватись. Особливі квадрокоптери, у тому числі й військові, є зазвичай важкими, тому що від них вимагається забезпечити багато специфічних задач – знімати у ночі, переносити або скидати вантаж, швидко змінювати траєкторію польоту та інше.


Що впливає на функціонал квадрокоптера?

Практично завжди квадрокоптер може керуватись або через пульт або через фірмовий додаток. Проте практика показує, що найкраще керувати саме через пульт, який або є одразу у комплекті або його треба купляти додатково. Проблеми роботи через додаток відомі, а саме не найбільша точність, невелика дистанція до дрона, низький рівень чутливості.

Варто намагатись застосовувати саме рідні пульти, тому що вони можуть розкрити весь функціонал квадрокоптера. Проте є і сумісні пульти від інших виробників, але для їх підбору треба розбиратись в дронах дещо більше, ніж на рівні новачка. Якісні пульти здатні мати декілька одночасних каналів зв'язку з пристроєм, тому що треба обробляти сигнали з камери, сенсорів, двигуна та інших елементів єдиної системи.

Сам зв'язок може проходити через Bluetooth, що є базовою опцією навіть дешевих приладів. Є Wi-Fi, що має обмеження по відстані та забезпеченню стабільності зв'язку. Коннект через радіоканали виконується двома відомими стандартами: 2,4 ГГц, який обирається для передачі сигналу на велику відстань при відсутності перешкод, та 5,8 ГГц, що може проходити перешкоди, проте, на невеликі відстані. Є ще і моделі, що мають власні технології зв'язку. Радіус дії якраз і визначається даними параметрами, і якщо звичайні коптери керуються на відстані до 20 м, то ті ж військові моделі можуть давати сигнал на відстані й в декілька десятків кілометрів. Бюджетний переносний квадрокоптер на це не здатен.

Глобально, функціонал дрона визначається переліком наявних сенсорів та особливостями програмного забезпечення. Безумовно, є ще вага дрона, його форма, потужність мотора та батареї, проте, саме по датчиках і функціях можна зрозуміти, де і як від квадрокоптера буде максимальна користь. Датчики бувають такі:

  1. Квадрокоптер з GPS орієнтується по даній технології на місцевості — по цьому датчику можна задати маршрут за точками обльоту.
  2. Для навігації також допомагає магнітометр і барометр, який потрібен для оптимального орієнтування по висоті відповідно до наявного рівня атмосферного тиску.
  3. Для визначення оптимального куту нахилу та швидкості руху додається акселерометр.
  4. Гіроскопи потрібні для того, щоб дрон вимірював у реальному часі кутове прискорення.

Якщо обирається саме квадрокоптер на подарунок, то краще знати про фінальні цілі застосування, тому що саме цілі визначають перелік датчиків, які потрібні бути в дроні. Також треба дивитись на те, що може коптер з програмної точки зору:

  1. Функція автопілота, коли дрон заздалегідь знає маршрут та свої задачі, наприклад, знімання по точках.
  2. Автоповернення додому. Опція корисна для тих, хто ще навчається, тому що можна випадково загубити його чи банально не бачити. Якщо мова іде про квадрокоптер с датчиком перешкод, то повернення буде точним та безпечним.
  3. Для слідкування за оператором потрібна опція follow me.
  4. Автоматичний зліт та приземлення, що також потрібно новачкам.
  5. Просунуті функції руху коптера, де є обліт завданої точки на вказаній відстані та висоті, утримання висоти, зміна швидкості руху.

Перелік функцій тут не обмежується, тому що сучасні коптери можуть робити дійсно вражаючи речі, але не варто чекати див, якщо в руках дрон для любителів.


Як грамотно обирати квадрокоптер?

Краще спочатку обирати для себе потрібну категорію дронів, а вже після цього робити вибірку по виділеному бюджету. Наприклад, для дітей або новачків-учнів можна брати дрон без камери та суперопцій – все одно шанс на його пошкодження доволі великий. Для звичайних фото бажано мати камеру зі стабілізацією, але якщо мова іде про професійний маркетинг або журналістику, то тоді треба брати дрон з камерою 4K і відповідною частотою кадрів. Для полювання або довгих вильотів в екстремальних умовах треба мати великі батареї, тепловізор, вбудований захист від води, пилу та іншого.

Є ще і додаткові фактори у вигляді захисту проти механічних пошкоджень та впливу засобів РЕБ, що дуже треба для військових дронів. Професійні дрони експлуатуються доволі часто, вони мають можливість швидко заміняти окремі частини або робити ремонт. Тому краще наперед розуміти, що саме треба отримати від обраного квадрокоптера.

Reviews 0

Написати відгук

Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
Онлайн курсы IT