Як знайти дрони, які будуть корисні в армії?

Як знайти дрони, які будуть корисні в армії?

08.12.2022
0

Під час загострення бойових дій в країні, волонтери або просто небайдужі люди намагаються допомагати армії фінансово або через пряму передачу корисного обладнання. Тенденцією усіх останніх військових конфліктів є активне залучення квадрокоптерів, які в основному служать для того, щоб оперативно отримувати дані о розташуванні ворога, техніки та іншу корисну інформацію. Є ще й інші специфічні задачі, тому тут варто розуміти, що далеко не кожен переносний квадрокоптер буде дійсно приносити користь військовому підрозділу. Іноді треба шукати конкретні моделі с особливими функціями, відповідно, подібні моделі можуть коштувати дорого.


Ключові відмінності коптерів для військових

В армії перед військами можуть стояти різні задачі, тому немає універсального набору характеристик чи критеріїв для квадрокоптера. Іноді достатньо мати дешевий радіокерований квадрокоптер з невеликим радіусом дії для подальшої розвідки, який не дуже шкода втратити, іноді ж треба мати захищений від перешкод дрон, який важко помітити та збити або коптер з можливістю знімати у повній темряві. Також не варто забувати й про апарати, які здатні скидати на голови ворога вантаж, тобто, тут мова йде про ударні безпілотники на базі комерційних квадрокоптерів.

Але загалом дрон для військових має наступні характерні ознаки:

  1. Велика місткість акумуляторної батареї. Подібні апарати можуть довго знаходитись в польоті, виконувати складні задачі, обробляти багато даних в реальному часі, тому треба мати місткі акумулятори.
  2. Збільшена кількість двигунів та гвинтів. Чим їх більше, тим більш функціональним буде апарат, тобто, кращим буде його швидкість, маневровність, здатність переносити масивні вантажі.
  3. Можливість роботи через захищені канали зв'язку. На самі дрони ворог веде полювання, крім того, під удар може потрапляти й оператор. Тому треба мати опції для створення шифрованих каналів.
  4. Різноманітній перелік програмних опцій, в які можна вносити зміни. Доволі часто квадрокоптер з камерою перепрошивається під конкретні потреби оператора.
  5. Можливість оперативного ремонту окремих частин.
  6. Додаткові специфічні функції. Це може бути вже згадувана можливість скидати вантаж, опції для створення дронів-камікадзе, ресурси для встановлення потужної камери, тепловізора й інших додаткових аксесуарів.

Особливі характеристики

Якщо акумуляторні батареї глобально відрізняються лише своєю місткістю, тобто, чим більше, тим краще, то параметри камери для військового дрона дуже специфічні, їх багато і треба в них розбиратись. Основною задачею будь-якого коптера залишається отримання зображення с конкретного сектору, тому камера повинна мати високу роздільну здатність, відповідну частоту кадрів, максимальний бітрейт – доволі часто треба мати потік даних в 100 Мбіт/с, щоб оператору передавалась трансляція у прямому ефірі без затримок. Для військових оперативність може зберегти життя. Заявлена дальність передачі зображення в максимальній якості також має значення, тому що чим далі від оператора дрон, тим якість картинки може погіршуватись. Інколи це критично, інколи – ні.

Умовний квадрокоптер для селфі рідко має такі завищені вимоги до фото або відео, але для армії обираються моделі, де камера має діафрагму версії f/2.8-f/11 для швидкої й більш точної адаптації під наявне освітлення. Звісно, значення має зум для якісного наближення до об'єкта, технології для передачі кольорів, кут огляду, стабілізація та інше.

Квадрокоптер с датчиком перешкод є доволі корисним в бойових умовах, тому що для виконання завдань треба швидко проходити через небезпечні маршрути, коли втратити дрон можна не тільки через ураження противника, але і через банальний удар об тверду поверхню. Важливо, щоб технічні можливості коптера, а саме поєднання програмного забезпечення і наявних датчиків, дозволяли орієнтуватись у просторі без активної участі оператора та змінювати свою поведінку на основі отриманих в реальному часі даних. Тобто, в дроні повинні бути вбудовані датчики GPS, гіроскопи для вирахування кутового прискорення, акселерометр для визначення куту нахилу і швидкості переміщення, барометр, магнітометр і велика кількість інших чутливих сенсорів.

Для того, щоб звичайний комерційний дрон або умовний квадрокоптер для селфі перетворити на апарат для вогневого враження, треба встановлювати спеціальні кріплення. Головний задум в тому, щоб без ризику для особового складу робити скидання ВОГ або інших засобів ураження на живу силу противника, техніку, комунікації та інше. Зрозуміло, що для точності скидання треба або доволі близько наближатись до цілі, що підвищує шанси на враження самого коптера, або мати непогані навички управління дроном. Окрім ураження, подібні коптери можуть переносити й корисний вантаж, причому, у цьому випадку навіть опція скидання не активується.

Практично завжди до кожного комерційного дрона можна додатково придбати фірмову систему кріплення та скидання вантажів. Найчастіше це крюк або затискач, який по натисканню відповідної кнопки оператором роз'єднує скріпленні частини. Принцип дії інших систем скидання вантажу для комерційних коптерів є схожою. Ентузіасти можуть модернізувати цю систему під конкретний вантаж, програмувати автоматичне скидання, проте, це все не від хорошого життя – займатись завданням ударного враження противника повинні повноцінні військові БПЛА з відповідними характеристиками.

Серед додаткових характеристик коптерів для військових потреб можна згадати наявність декількох захищених каналів зв'язку, які можуть забезпечувати коннект на велику відстань попри місцевість, погодні умови, наявність засобів РЕБ у ворога та інших факторів. Стандартний гоночний дрон може працювати через Bluetooth, Wi-Fi, радіоканали у двох стандартах 2,4 ГГц, який має велику відстань передачі даних при відсутності перешкод, та 5,8 ГГц, що працює при перешкодах на малих відстанях. Доволі часто коптери високого рівня функціонала працюють на власних системах, які базуються на перерахованих способах зв'язку. Якщо брати бюджетний дрон для навчання, то там подібні опції не потрібні.

Ідеальним дроном для військових потреб вважається той коптер, що може виконувати свої завдання так, щоб ворог його не бачив. Тут може робитись упор на швидкість руху, мінімальні габарити, захищеність каналів зв'язку, можливість роботи в темний час та інші аспекти. Дрон для любителів з цими викликами не впорається.


Ціновий сегмент

Вибірка доступних моделей за ціною є наочною, тому що одразу можна зрозуміти приблизний функціонал на можливості дрона. Наприклад, найбільш дешевим є квадрокоптер для дитини, що не має камери, літає на малі відстані і недовгий час. Якщо хочеться купити квадрокоптер на подарунок, то тоді обираються моделі в середньої цінової категорії, де є непогана камера, містка батарея, мінімум 4 мотори та гвинти, декілька корисних опцій для керування.

Але дрони для військових потреб вартують доволі багато, на них зараз є суттєвий дефіцит, тому вони купляються тільки для тих, хто зможе максимально розкрити усі функції квадрокоптера. Серед найбільш відомих виробників та моделей коптерів для військових виділяються наступні категорії:

  1. Коптери DJI. Найчастіше військові замовляють собі такі відомі моделі, як DJI Mavic 2, Mavic 2 Pro, Mavic 2 ZOOM, DJI Mavic 3, DJI Phantom. Також має попит і модель DJI Mini 3 Pro, на якому можна літати десь 34 хвилини на відстані в 5 км, робити знімання зі швидкістю 60 кадрів в секунду у 4K, робити онлайн-трансляції та інше. Вартість орієнтовано складає трішки більше $1000.
  2. Коптери Autel. Популярністю користуються Autel EVO II Pro V2, де є можливість літати приблизно 40 хвилин на швидкості в 72 км/год. Максимальна відстань складає 25 км. Що до зображення, то воно передається через 20-мегапіксельну камеру з роздільною здатністю 6К. Додатково є зум без втрати якості, діапазон ISO 12800, корегована діафрагма та інше. Подібний дрон можна придбати десь за $2 500 в гривневому еквіваленті. Також доволі часто шукають модель з вбудованим тепловізором Autel EVO II 640T Dual, що має приблизно подібні характеристики, але дальність польоту скорочена до 9 км. Вартість цього апарата складає близько $9 200.

Це популярні варіанти тому, що є багато операторів, що можуть самі управляти чи передавати знання, коли придбається квадрокоптер для новачків, є база для ремонтних робіт, окрім того, є багато кастомних прошивок, що суттєво розширюють функціонал. Купити квадрокоптер для військових потреб варто лише після того, як на руках буде перелік вимог до нього, тому що це дуже недешеві апарати, котрі будуть просто іграшкою в руках недосвідченого оператора.

Reviews 0

Написати відгук

Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
Онлайн курсы IT